Szkło laminowane jest szczególnym typem szkła. Posiada mocną powierzchnię, jest odporne na zniszczenia. Kiedy pęka, nie rozpada się na drobne kawałeczki. Obecnie szkło laminowane jest uznawane za najbardziej bezpieczny typ szkła. Szkło laminowane jest stosowane nie tylko w drzwiach kabin prysznicowych, witryn, ale również przy wykańczaniu wnętrz.

Szkło laminowane w kuchni – czy to dobre rozwiązanie?

Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym przygotowywane są potrawy i panują w niej inne niż                           w pozostałych częściach mieszkania lub domu warunki. Przede wszystkim wnętrze kuchni narażone jest na działanie wilgoci, bowiem potrawy, które są tam przygotowywane intensywnie parują podczas gotowania. W kuchni może dochodzić do różnych uszkodzeń powierzchni szklanych. Stąd też wartym rozważania jest zamontowanie w kuchni szkła laminowanego. Szkło laminowane to rodzaj bezpiecznego szkła, które złożone jest z dwóch lub większej liczby tafli szkła, połączonych ze sobą za pomocą w folii. Odpowiednia ilość i grubość poszczególnych tafli decyduje o różnych parametrach laminowanego szkła.

Jakie zalety ma szkło laminowane?

Pierwszą zaletą jest bezpieczeństwo. Zwykłe szkło zazwyczaj przy rozbiciu rozpada się na ostre kawałki, które mogą skaleczyć człowieka. Szkło laminowane ma zwiększoną wytrzymałość i jest odporne na uderzenia. Folia, która łączy taflę szkła, zwiększa jego trwałość i powoduje, że drobne kawałki szkła są dalej przyklejone do niej po jego rozbiciu. Dzięki temu szkło laminowane może być montowane, jako ozdoba w strefie wykonywania potraw. Nawet jeśli dojdzie do jego uszkodzenia, nie rozpadnie się na ostre fragmenty. Nie ma więc ryzyka, że jego odłamki wpadną do przygotowywanych potraw w kuchni.

 

Szkło laminowane posiada także inne cechy i zastosowania. Przede wszystkim może być
z powodzeniem wykorzystywane w szybach okiennych, bowiem w domach często włamywacze dostają się do wnętrza poprzez szyby w oknach, znajdujących się na parterze domu (najczęściej kuchni, łazienki lub salonu). Szyba ze szkła laminowanego w oknie kuchennym może przez pewien krótki czas powstrzymać włamywaczy przed wtargnięciem do pomieszczenia. Folia między warstwami szkła utrzymuje szybę w całości i ochrania budynek.

Szkło laminowane a izolacja

Kolejną zaletą analizowanych szyb jest izolacja akustyczna, którą daje warstwa laminowana. Wysoki współczynnik izolacyjności akustycznej wpływa na tłumienie hałasu, co jest spowodowane elastycznymi i plastycznymi właściwościami folii, które znajdują się pomiędzy warstwami szkła. Dzięki temu użytkownicy mogą cieszyć się spokojem, bowiem nie docierają do nich dźwięki i hałasy z zewnątrz.

 

Kolejną zaletą zastosowania szkła laminowanego w kuchni jest kontrolowanie dostępu promieni słonecznych. Szkło laminowane może być wyposażone w warstwę refleksyjną, która odbija nadmiar promieniowania słonecznego, a także szkło niskoemisyjne, czyli izolację, która nie pozwala na uciekanie ciepła z pomieszczenia.